05.08.2022 | Kategori :

CNH Industrial satser på processtyret operatørføring


[Translate to Danish:] [Translate to Deutschland - English:]

Arbejdspladser med en processtyret operatørføring bliver hele tiden vigtigere i produktionen, således også hos landmaskineproducenten CNH Industrial. Virksomheden står for effektive, betjeningsvenlige og pålidelige traktorer med lave driftsomkostninger. På driftsstedet St. Valentin i nærheden af Linz (Østrig) monteres traktorer af egne mærker Case, Steyr og også en serie fra New Holland. Her satser CNH på systemer til en elektronisk operatørføring ved de manuelle skrueprocesser. For nylig blev der taget fire nye arbejdspladser i brug, hvor drejningsmomentværktøjerne fra STAHLWILLE er integreret i operatørføringssystemet ProTight.

Arbejdspladser med processtyret operatørføring i produktionen bliver vigtigere og vigtigere, fordi en optegning af data kræves for gennemgående sporbare og sikre produktionsprocesser – lige som en fuldstændig sporing af arbejdsskridt. Dette gælder især for sikkerhedsrelevante moduler på køretøjer. En gennemgående dokumenteret produktionsproces er dog især et positivt salgsargument over for kunden. "Vi producerer kvalitet fra starten i stedet for at kontrollere den efterfølgende. Fordi kontrolprocessen er allerede del af skrueprocessen", forklarer Niklas Doschko, systemingeniør hos CNH.

  

 

Enkel operatørføring reducerer fejlkilder

Vi anvender den nye løsning sammen med STAHLWILLE-produkterne ved montering af hydrauliske styreledninger mellem førerhuset og styregearet samt ved formontering af styrecylindre. Her skal der udføres mellem otte og ti skrueforbindelser på hver arbejdsplads – i en defineret rækkefølge og med forskellige drejningsmomenter på op til 195 N m. "Operatørføringens opstart er meget let. Brugeren skal ikke gøre andet end at scanne ordrenummeret", beretter systemingeniøren. Den pågældende operatørføring ProTight kører på All-in-One-pc'er, der er installeret direkte ved siden af produktionslinjen. Her ser operatøren den præcise rækkefølge af skrueforbindelser på en skærm og det nødvendige drejningsmoment på en fotorealistisk afbildning af skruesituationen.

 

Data i realtid og et velkendt klik

Som værktøj anvendes elektromekaniske drejningsmomentnøgler MANOSKOP 766 fra DAPTIQ-serien. Disse kan udveksle data i begge retninger. Softwaren ProTight overfører de nødvendige drejningsmomentværdier via et trådløst modul til momentnøglen, som så indstiller sig automatisk og processikkert til den pågældende skrueopgave. Den korrekte skrueforbindelse tilbagemeldes til softwaren i realtid med tidsstempel og faktisk drejningsmoment. De registrerede data videreforarbejdes derefter i systemet og arkiveres som dokumentation. Skruehandlingen visualiseres desuden på skærmen, så operatøren nemt og sikkert kan kontrollere den. Med dette system er så godt som alle skruefejl udelukket. Softwaren frigiver kun en korrekt skrueforbindelse.

"Momentnøglen MANOSKOP 766 har for os en afgørende fordel ved manuelle skrueforbindelser" siger Doschko. "Værktøjet melder med det velkendte, typiske klik af en mekanisk nøgle, når det ønskede drejningsmoment er nået." Derudover findes også et LED-trafiklys og en digital visning på displayet. "Men i støjfyldte produktionsomgivelser og når udsynet på værktøjet er dækket af komponenter, stoler vores medarbejdere især på det tydelige klik. Det har ingen anden løsning kunnet tilbyde."

 

Slankere proces med dokumenteret kvalitet

Kombinationen af STAHLWILLE-værktøjet og softwaren ProTight sørger ikke kun for en gennemgående processikkerhed, de tillader også at gøre arbejdsprocesser slankere og samtidigt mere komfortable. Således bortfalder arbejdsskridt for kontrol og dokumentation, der hidtil har været uundværlige. Desuden kan medarbejderne arbejde mere fleksibelt end hidtil, fordi en omkostningstung oplæring ikke længere nødvendig ved dette system.

Der fandtes allerede et andet system til operatørføring hos CNH. "Men dette var for tungt at håndtere, for indviklet og derfor ikke særlig populær", husker Doschko. Det gjorde at medarbejderne var særlig positive efter de begyndte at arbejde på de nye arbejdsstationer. "Komfort og funktion overbeviser over hele linjen"

 

Nemt og hurtigt at installere

Installationen og ibrugtagning af de nye arbejdspladser foregår uden store interne omkostninger og inden for kort tid. Det tog ca. to til tre dage at indrette den første station. Dog omfatter dette mange arbejdsskridt, der fog kun nødvendig en gang. Tidsforbruget ved efterfølgende installationer reduceres betydeligt, fordi systemet nemt kan skaleres. Hos kunden kræves dertil mindre end en arbejdsdag. Og når systemet er indrettet, kører alt næsten af sig selv.

 

Niklas Doschko, systemingeniør hos CNH

[Translate to Danish:] [Translate to Deutschland - English:]
[TRANSLATE TO DANISH:] [TRANSLATE TO DEUTSCHLAND - ENGLISH:]

[Translate to Danish:] [Translate to Deutschland - English:]