10.01.2023 | Kategori :

Hvad er HI-LOK forbindelser? Og hvilke fordele har de?


Særlige anvendelsesområder kræver særlige forbindelser. I luft- og rumfartssektoren er HI-LOK-forsænkningsnitter f.eks. meget populære. Nedenfor forklarer vi, hvad der gemmer sig bag navnet, og hvilke fordele HI-LOK-forbindelser giver.

HI-LOK™ er et registreret varemærke tilhørende Hi-Shear Corporation, en leverandør af løsninger til luft- og rumfartsindustrien. De anvendes oftest til fremstilling af strukturelle enheder.
 

Hvordan virker HI-LOK?

En typisk HI-LOK-forbindelse består af en bolt og en manchet, som er forsynet med gevind og modgevind. Bolten ledes gennem et hul i arbejdsstykket og kan fastgøres fra den modsatte side ved hjælp af manchetten. En sekskantnøgle ("Inbus"), der sættes ind i bolten oppefra gennem skraldens værktøjsholder, holder den på plads, mens manchetten spændes. Det særegne: Manchetten er udstyret med en afrivningsrille. Når det korrekte trækmoment eller den korrekte forspænding er opnået, løsner den sig fra manchetten, uden at brugeren skal foretage sig noget. Manchetten er derefter optimalt spændt.
 

Hvilke fordele tilbyder HI-LOK?

HI-LOK-forbindelser anvendes normalt, når der er behov for at opnå en høj trækstyrke i ekstreme anvendelsesområder. F.eks. inden for luftfart og rumfart, hvor sikkerhed har højeste prioritet. Fordelene:

  • Uden avanceret værktøj kan der skabes en sikker forbindelse med den ideelle forspænding.
  • HI-LOK-systemet er pladsbesparende og er derfor også velegnet til trange rum.
  • Sammenlignet med andre fastgørelsesmetoder er HI-LOK kendetegnet ved en høj træthedssikkerhed og samtidig høj styrke.
  • I forhold til traditionelle skruer og møtrikker kan der opnås en vægtreduktion med HI-LOK.

Har du brug for specielt HI-LOK-værktøj?

Det korte svar er: Ja. For at inbusnøglen kan sættes i boltene ovenfra, skal skraldens hoved – det vil sige værktøjsholderen – have en "kanal" i midten. Enkelt formuleret har HI-LOK-skralder altså et hul i værktøjsholderen.

Problemet: Da der normalt er en kugle eller stift i midten af værktøjsholderen, som låser det påsatte værktøj, kan møtrikker og andet værktøjstilbehør ikke holdes fast. Især inden for luftfart er effektiv beskyttelse mod Foreign Object Damage (FOD) særlig vigtig, og det er vigtigt at undgå utilsigtet tab af små dele.

Derfor har STAHLWILLE udviklet og patenteret en speciel HI-LOK-skralde. Ved den skubber sekskant- eller inbusnøglen bare kuglesikringen til siden. 

HI-LOK-VÆRKTØJ, DER ANVENDES INDEN FOR LUFTFART

[Translate to Danish:] HI-LOK tool used in aviation