01.04.2022 | Kategori :

HVILKE TYPER SKRUENØGLER FINDES DER?

Lille introduktion til en verden af skruenøgler


Alle har formodentlig på et eller andet tidspunkt haft en skruenøgle i hånden. Men en skruenøgle er ikke blot en skruenøgle – der findes mange modeller til forskellige anvendelsesområder. I det følgende forklarer vi, hvad man skal vide for at kunne orientere sig!

Hvilke typer skruenøgler findes der?

Klassiske skruenøgler er konstrueret til en nøglevidde, der er markeret som prægning på håndtaget. Derudover findes der justerbare universalnøgler, som kan tage fat i skruer med mange forskellige bredder. Grundlæggende skelner man mellem syv meget udbredte skruenøgletyper:

 • Gaffelnøgle
 • Top- og ringnøgle
 • Skralderingnøgle
 • Universalskruenøgle "engelsknøgle"
 • Universalskruenøgle "skiftenøgle"
 • Vandpumpetang
 • Rørnøgle  

Her i landet dominerer det metriske system, skruehovedets drevstørrelse og skruenøglens nøglevidde angives i millimeter. I det angelsaksiske område derimod anvendes tommesystemet, nøglevidder måles her i "inches". Men husk på: En amerikansk inch og en britisk inch er ikke identiske! STAHLWILLE har både metriske nøgler og nøgler med tommer (USA-inch) i deres tilbud.

Ring-gaffelnøgler

Ring-gaffelnøglen er nok den mest udbredte type skruenøgle. Den fås i udførelser til sekskantskruer og firkantskruer. Nøglens gab er ved de fleste modeller vinklet ca. 15°, håndtaget er slankt og fladt.          

 • Fordel: Gaffelnøglen muliggør arbejde i trange omgivelser og egner sig også til omløbermøtrikker samt svært tilgængelige skruer. Mulighed for arbejde i snævre rum.
 • Ulempe: Det åbne gab medfører altid en vis risiko for at glide.

Ringnøgle

Mens gaffelnøglen lige som skiftenøgle, engelsknøgle og vandpumpetang tager fat i skruen eller møtrikken på to sider, så griber ringnøglen fat om hele skruehovedet. Ringen kan være udformet ergonomisk, f.eks. vinklet, forkrøppet eller dybt forkrøppet.

 • Fordel: Ringnøgler kan overføre betydeligt højere omdrejningsmomenter – specielt på seks- og dobbeltsekskantskruer. Derudover er det betydeligt mere usandsynligt, at dette værktøj glider, end hvis man anvendte en åben skruenøgle.
 • Ulempe: Ringnøgler egner sig knap så meget til trange forhold, svært tilgængelige skruer eller omløbermøtrikker og ledningstilslutninger. Undtagelser: Den såkaldte "åbne ringnøgle" ("bremseslangenøgle"), der har en udsparing, og den såkaldte "bloknøgle", der er blevet udviklet til arbejder under trange forhold.

Skralderingnøgle

Skralderingnøgler er ringnøgler, der har en integreret skralde og dermed et friløb i modsat retning.

 • Fordel: Det er unødvendigt at gribe fat hele vejen rundt eller at placere værktøjet flere gange. Skruen kan spændes hurtigt og effektivt som med en skralde uden at standse. Ved vinklede skralderingnøgler med omskifterskralde fungerer dette efter eget valg med venstre- eller højrespænding.
 • Ulempe: Som alle ringnøgler egner den oprindelige skralderingnøgle sig ikke til trange forhold eller omløbermøtrikker og ledningstilslutninger. En undtagelse: En skralderingnøgle, der kan klappes op. Den er yderst tynd og kan derfor også gribe fat om omløbermøtrikker ved meget trange omgivelser.

 

Justerbare gaffelnøgler

Man skelner mellem to justerbare gaffelnøgler: "engelsknøgle" og "skiftenøgle". De ligner hinanden meget og er ikke konstrueret til en enkelt størrelse skruer eller møtrikker. I stedet for kan nøglevidden indstilles variabelt. De er opkaldt er deres oprindelsesområder.

Engelsknøgle

Ved denne variant kan afstanden mellem de to spændebakker indstilles frit.

 • Fordelen: Engelsknøglen kan anvendes til skruer i mange størrelser og uafhængigt af det metriske system eller tommesystemet. Den egner sig i et vist omfang også til trange omgivelser og til at gribe fat om flade emner.
 • Ulempen: En helt nøjagtig placering kan næppe realiseres med dette værktøj. Ved forkert anvendelse optræder der hurtigt deformationer og skader på bakkerne. Derfor egner engelsknøglen sig frem for alt til at holde mod og til forskruninger, der kun kræver få kræfter. Vigtig: Nøglegabets bevægelige del skal altid pege i omdrejningsretning!

Skiftenøgle

Til forskel fra engelsknøglen har skiftenøglen to gab og har et fint gevind.

 • Fordelen: Også skiftenøglen kan anvendes universelt, men det fine gevind muliggør en væsentlig mere nøjagtig klemning. Derudover kan man ved anvendelsen af høje omdrejningsmomenter klemme en møtrik med identisk størrelse fast i gabet overfor. Bakker står her selv ved stærke kræfter parallelt i forhold til hinanden, da der ikke er et bøjningsmoment, der påvirker værktøjet.
 • Ulempe: Konstruktionsbetinget egner skiftenøglen sig mindre godt til trange omgivelser.

Vandpumpetang

Vandpumpetangen kaldes også papegøjetang. Vandpumpetangens gribebakker er næsten justeret parallelt for at garantere, at skruehovedet gribes sikkert.

 • Fordel: Vandpumpetangen kombinerer egenskaberne fra en justerbar skruenøgle og en tang. Den egner sig dermed til mange nøglevidder.
 • Ulempe: Vandpumpetangen er ikke optimal til anvendelsen af høje omdrejningsmomenter.

Rørnøgle

Som det allerede fremgår af navnet, ser rørnøgler (rørtopnøgler) i ét stykke ud som et rør, hvis ende slutter i en kontur med indvendig sekskant. De betegnes i DIN 896 som "dobbelt topnøgle af rør, form B". Den sekskantede ende placeres her på møtrikken eller skruehovedet. Drejeimpulsen påføres ved hjælp af en stift, der på tværs af aksen stikkes gennem røret.

 • Fordel: Rørnøgler fås i mange udførelser: fra let til massiv og tung, fra billig til meget dyr. Sekskanten sørger for en god placering og omslutter hele skruen. Omdrejningsmomentets højde kan varieres vha. tværstiftens eller vægtarmens længde.
 • Ulempe: Rørnøglen egner sig kun til skrueforbindelser, der er tilgængelige fra oven.

 

Yderligere skruenøgletyper:

Hagenøgle / aftrækker:

Hagenøglen eller aftrækkeren er et specialværktøj, hvormed notmøtrikker på radiale noter kan spændes eller løsnes. Størrelsen på værktøjet er i den forbindelse afhængig af den udvendige diameter på notmøtrikken. Disse nøgler fås i forskellige underudførelser eller som led-hagenøgle.

 

Tapnøgler

Tapnøgler kaldes også ofte flangenøgler og anvendes ved spænding af tohulsmøtrikker. Deres tapper kan forbindes fast med møtrikken, så denne kan løsnes eller skrues fast på optimal vis.