18.07.2023 | Kategori : Produkter

Rådgivning om køb af gaffelnøgler: Hvad du absolut bør kigge efter.


Hvordan finder man den rigtige gaffelnøgle? Hvordan ved man, at værktøjet leverer, hvad annoncen lover? Hvad skal man kigge efter for at se, om kvaliteten er i orden? Her kigger vi på nogle af de vigtigste overvejelser, man bør gøre sig, når man skal købe en gaffelnøgle.

Kigger man efter gaffelnøgler, er det let at blive overvældet af det store udvalg af både mærkevareprodukter og værktøj fra mere ukendte mærker. Den gode nyhed er: Det er ikke så svært at adskille de dårlige produkter fra gaffelnøgler af høj kvalitet, der kan holde i mange år uden at forringes.

Mindre træthed, mere sikkert arbejde

Sørg for at tjekke gaffelnøglens ergonomi. Den skal passe godt i din hånd, og finishen skal give dig et godt greb. Det er den eneste måde at sikre, at du kan arbejde sikkert, når der er brug for lidt ekstra kraft. Desuden beskytter et behageligt og ergonomisk greb dine led, så arbejdet bliver mindre trættende og hårdt for kroppen.

Rejs let

Vægten af gaffelnøglen spiller også en rolle for ergonomien. Og smedet værktøj vejer naturligvis en del. Dette mærker man måske ikke, når man står med en enkelt gaffelnøgle. Men når man skal bære rundt på et helt sæt, bliver man taknemmelig for hvert eneste gram, der er sparet. Derfor anbefaler vi gaffelnøgler med en konkav aksel, der har en reduceret vægt. I lighed med en H-bjælke giver dette design maksimal bøjningsstyrke og belastningsevne, men med minimal vægt.

Når pladsen er trang

Hvis man ofte arbejder på steder med begrænset plads, bør man altid bruge tynde gaffelnøgler. De hjælper med at komme til på svært tilgængelige steder.

Kontrollér produktionstolerancerne

Jo mere præcist en gaffelnøgle er lavet, jo strammere passer den rundt om skruehovedet. Resultatet er en perfekt friktionsforbindelse. Det vil sige, at den påførte kraft overføres optimalt til skruen. Og derudover: Jo mindre luft, der er mellem gaffelnøglens kæber eller ringflanker og skruen, jo sikrere og mere præcist kan man arbejde med den uden at beskadige skruehovedet

Identificer kritiske stressområder

Når man vælger en kombinationsgaffelnøgle, skal man også være opmærksom på overgangen mellem akslen og kæben eller ringen. Det er her, at de største kræfter påføres, når man strammer. De kritiske stressområder bør derfor være lidt mere stabile (dvs. bredere) for at minimere risikoen for brud og skader.

Sidst, men ikke mindst: Vælg en mærkevareproducent, der nemt kan genbestilles fra og som tilbyder en bred vifte af gaffelnøgler. På denne måde kan man tilføje andre drev efter behov såsom TORX eller Spline-Drive!